Oblicz pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
no_lan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2004, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SKO

Oblicz pole trapezu

Post autor: no_lan »

Witam ... mam taki problem:

Oblicz pole trapezu, jeśli długości boków wynoszą:
a=14, b=8 - podstawy,
c=10, d=6 - ramiona,

Jak rysuje ten "trapez" to on bardziej przypomina równoległobok

Kod: Zaznacz cały

           ____8____
         /           
      6 /              10
       /_______14_____ 
Jak to rozwiązać ?? bo kombinowałem tak:

\(\displaystyle{ a-b=6}\)

\(\displaystyle{ x+y=6}\)

\(\displaystyle{ c^2-x^2=d^2-y^2}\)

Podstawiłem \(\displaystyle{ x=6-y}\) i wyszły jakieś cuda niewidy :/
To jest wogóle prawidłowy tok myślenia ?
Gość

Oblicz pole trapezu

Post autor: Gość »

Mamy więc następujący trapez:

Kod: Zaznacz cały

           ____8____
         /           
      6 /              10
       /_______14_____ 
gdzie 6 i 10 tylko wyglądają jak równe

Z jednego z górnych wierzchołków narysuj odcinek równoległy do któregoś ramienia. Odcinek ten podzieli trapez na równoległobok (o bokach: 8 i 6) oraz trójkąt (o bokach 8, 6 i 6).

Oblicz wysokości tego trójkąta, jedna z tych wysokości jest także wysokością trapezu. Wstaw do wzoru na pole trapezu.

koniec
ODPOWIEDZ