Trapez i okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Trapez i okrąg
Witam. Jutro mam sprawdzian z matmy z geometrii płaskiej aa jestem cienki w te klocki.. Bardzo bym prosił o rozwiązanie tych zadań ponieważ pomogą mi właśnie one na spr. Proszę, z góry dzięki
W trapezie ramiona mają długość 10cm i 17cm. długość odcinka łączącego środki ramion trapezu jest równa 27,5cm a długość odcinka łączącego środki przekątnych wynosi 10,5cm. Oblicz długość podstaw i długość wysokości tego trapezu.
W okrąg o środku w punkcie O wpisano czworokąt wypukły ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie S. Wiedząc że \(\displaystyle{ |\angle AOB|= 140^o, |\angle BOD|= 170^o}\) oraz \(\displaystyle{ |\angle CSB|= 75^o}\), oblicz miary kątów czworokąta ABCD
W trapezie ramiona mają długość 10cm i 17cm. długość odcinka łączącego środki ramion trapezu jest równa 27,5cm a długość odcinka łączącego środki przekątnych wynosi 10,5cm. Oblicz długość podstaw i długość wysokości tego trapezu.
W okrąg o środku w punkcie O wpisano czworokąt wypukły ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie S. Wiedząc że \(\displaystyle{ |\angle AOB|= 140^o, |\angle BOD|= 170^o}\) oraz \(\displaystyle{ |\angle CSB|= 75^o}\), oblicz miary kątów czworokąta ABCD
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, o 21:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Trapez i okrąg
zad.1
\(\displaystyle{ a,b}\)-podstawy trapezu, przy czym \(\displaystyle{ a>b}\). Jak sobie narysujesz można zobaczyć, że \(\displaystyle{ \frac{b}{2}+\frac{b}{2}+10,5=27,5}\). To wynika z tego, że odcinek łączący środki ramion w trójkącie ma długość połowy podstawy \(\displaystyle{ (\frac{b}{2})}\) Oczywiście \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=27,5}\). Jeśli obliczysz podstawy to narysuj wysokości i zrób układ 3 równań z 3 niewiadomymi (\(\displaystyle{ h,c,d}\)) gdzie \(\displaystyle{ c,d}\) to odcinki łączące spodki wysokości z odpowiednimi wierzchołkami dłuższej podstawy. 2 równania na tw. Pitagorasa i jedno równanie na sumę \(\displaystyle{ c,d}\), którą też będziesz znał.
pozdrawiam!
\(\displaystyle{ a,b}\)-podstawy trapezu, przy czym \(\displaystyle{ a>b}\). Jak sobie narysujesz można zobaczyć, że \(\displaystyle{ \frac{b}{2}+\frac{b}{2}+10,5=27,5}\). To wynika z tego, że odcinek łączący środki ramion w trójkącie ma długość połowy podstawy \(\displaystyle{ (\frac{b}{2})}\) Oczywiście \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=27,5}\). Jeśli obliczysz podstawy to narysuj wysokości i zrób układ 3 równań z 3 niewiadomymi (\(\displaystyle{ h,c,d}\)) gdzie \(\displaystyle{ c,d}\) to odcinki łączące spodki wysokości z odpowiednimi wierzchołkami dłuższej podstawy. 2 równania na tw. Pitagorasa i jedno równanie na sumę \(\displaystyle{ c,d}\), którą też będziesz znał.
pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Trapez i okrąg
kurde nie kapuję nie możesz mi tego napisać bo ja się z tym męcze już 5 godzin i nic..
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Trapez i okrąg
Napisałem już praktycznie całe rozwiązanie. Wystarczy zastosować wskazówki. Podstawy masz praktycznie obliczone. Dalej wysokość czyli układ 3 równań o których pisałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Trapez i okrąg
no niestety źle. Skorzystaj z tego co napisałem. przecież wystarczy dodać \(\displaystyle{ \frac{b}{2}+\frac{b}{2}}\) i już masz tamz jednego równania 1 podstawę.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Trapez i okrąg
no ale dalej to liczysz (podstaw do równania) i masz wyliczyć najpierw \(\displaystyle{ b}\), a potem \(\displaystyle{ a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Trapez i okrąg
to ma wyglądac tak 2b/2+10,5=27,5????? Nie no ja tego nie zrobie... : A mam jeszcze takie same zadania z drugiej grupy:( <beczy>
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Trapez i okrąg
pisz w LateX'u jakby co, a teraz właśnie oblicz \(\displaystyle{ b}\) z tego równania. To podstawy, a narzekania nic nie pomogą.