Czy może mi ktoś pomoc rozwiać zadanie bo mi się wydaje że treść jest coś złe podana ale chciałbym się upewnić czy mam racje.
Zadanie.
w równoległoboku o Ob=56 jeden bok jest o 200% dłuższy o drugiego a kąt ostry między bokami tego równoległoboku ma miarę 35 stopni.
a) oblicz długość boków
b) oblicz pole
Oblicz pole rónoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Oblicz pole rónoległoboku
Czemu źle podana treść? Wszystko jest ok.
a) rozwiązujesz równanie: \(\displaystyle{ 56=a+a+3a+3a}\)
b) znając boki, obliczasz pole ze wzoru \(\displaystyle{ P=ab \sin\alpha}\)
a) rozwiązujesz równanie: \(\displaystyle{ 56=a+a+3a+3a}\)
b) znając boki, obliczasz pole ze wzoru \(\displaystyle{ P=ab \sin\alpha}\)