Dwusieczna kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matematyk261
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 27 mar 2011, o 23:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dwusieczna kąta

Post autor: matematyk261 »

Pary prostych wyznaczone przez przeciwległe boki czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisanego w okrąg przecinają się odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\). Wykaż, że dwusieczna kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ V}\) jest prostopadła do dwusiecznej kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ W}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwusieczna kąta

Post autor: anna_ »

AU
AU
615415c95029affam.png (9.51 KiB) Przejrzano 38 razy
[/url]
Z trójkąta ABE
\(\displaystyle{ \alpha_1+\beta_1+\alpha=180^o}\)

Z trójkąta FBC
\(\displaystyle{ \beta+\beta_1+180^o-\alpha_1=180^o}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2} =90^o- \frac{\alpha_1}{2}- \frac{\beta_1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\beta}{2}= \frac{\alpha_1}{2} - \frac{\beta_1}{2}}\)

Z trójkąta AFW
\(\displaystyle{ \gamma=180^o-(\alpha_1+ \frac{\alpha}{2} )=180^o-(\alpha_1+90^o- \frac{\alpha_1}{2}- \frac{\beta_1}{2})=90^o- \frac{\alpha_1}{2} + \frac{\beta_1}{2}}\)

Z trójkąta VFE
\(\displaystyle{ | \sphericalangle FEV|=180^o-( \frac{\beta}{2} +\gamma)}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle FEV|=180^o-( \frac{\alpha_1}{2} - \frac{\beta_1}{2} +90^o- \frac{\alpha_1}{2} + \frac{\beta_1}{2})=90^o}\)
ODPOWIEDZ