Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Z klombu w kształcie rombu o polu \(\displaystyle{ 60 m^2}\) wydzielono część prostokątną łącząc środki boków rombu pod uprawę róż. Czy wystarczy jedno opakowanie nasion (1 op. na \(\displaystyle{ 25m^2}\)) na zasianie trawy poza klombem?
Bardzo proszę o łopatologiczne wyjaśnienie, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Rysunek zrobiłem, ale jak wyliczyć pola to już nie bardzo.
Dziękuje .
Bardzo proszę o łopatologiczne wyjaśnienie, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Rysunek zrobiłem, ale jak wyliczyć pola to już nie bardzo.
Dziękuje .
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
W trójkącie odcinek łączący środki dwóch boków jest równoległy do trzeciego boku i dwa razy krótszy od tego trzeciego boku. To wystarczy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Coś mi tam chodzi po głowie, ale nadal mam problem. Ten trójkąt jest równoramienny, czyli podstawa to połowa jednego z tych boków, tak? Tylko jak obliczyć wysokość całego rombu? Mógłbyś przedstawić swój rysunek pomocniczy z oznaczeniami? Będę bardzo wdzięczny.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Nie umiem wstawiać tu rysunków ale to bardzo proste zadanie , narysuj sobie przekątne w tym rombie, i zobaczysz że boki prostokąta który powstał, są odpowiednio dwa razy krótsze od przekątnych i równoległe do nich (na mocy tego co wcześniej mówiłem) . I skorzystaj że pole rombu to połowa iloczynu przekątnych przez siebie, i koniec
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Zgodnie z tym co wcześniej napisał Psiaczek
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}f}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{2}e}\)
Pole rombu
\(\displaystyle{ P= \frac{ef}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ef}{2}=60}\)
\(\displaystyle{ ef=120}\)
Pole prostokąta
\(\displaystyle{ P=ab=\frac{1}{2}f \cdot \frac{1}{2}e= \frac{1}{4} ef=...}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}f}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{1}{2}e}\)
Pole rombu
\(\displaystyle{ P= \frac{ef}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ef}{2}=60}\)
\(\displaystyle{ ef=120}\)
Pole prostokąta
\(\displaystyle{ P=ab=\frac{1}{2}f \cdot \frac{1}{2}e= \frac{1}{4} ef=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Bardzo dziękuje, czyli długość boku prostokąta to połowa długości przekątnej?
Jak to rozwiązać jeszcze, gdy mamy \(\displaystyle{ ah=60}\), jakiś układ równań. W szkole nauczyciel mówił, że tak można i również jeszcze inaczej z twierdzenia Talesa, ale jak?
Jak to rozwiązać jeszcze, gdy mamy \(\displaystyle{ ah=60}\), jakiś układ równań. W szkole nauczyciel mówił, że tak można i również jeszcze inaczej z twierdzenia Talesa, ale jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Zgadza się, boki prostokąta są równe połowom odpowiednich przekątnych.
W tym wypadku zastosowanie tego wzoru na pole \(\displaystyle{ ah=60}\) nie zda egzaminu.
Trudno byłoby chyba uzależnić boki prostokąta od boku i wysokości rombu mając dane jedynie jego pole.
Według mnie jest za mało danych.
W tym wypadku zastosowanie tego wzoru na pole \(\displaystyle{ ah=60}\) nie zda egzaminu.
Trudno byłoby chyba uzależnić boki prostokąta od boku i wysokości rombu mając dane jedynie jego pole.
Według mnie jest za mało danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
a z Talesa jak?
Z czego dokładnie wynika to co powiedział Psiaczek?
Z czego dokładnie wynika to co powiedział Psiaczek?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Wydzielenie części prostokątnej rombu łącząc środki boków
Z podobieństwa trójkątów (też: tw. Talesa, to to samo).kamil13151 pisze:Z czego dokładnie wynika to co powiedział Psiaczek?
Narysuj sobie coś takiego i masz tam trójkąty podobne (bo te same kąty) i jeden ma 2 razy mniejsze boki.