Rąb o kącie ostrym 30' jest opisany na okręgu o promieniu 2.
Oblicz pole tego rąbu.
Dziękuję za pomoc.
Rom o kącie ostrym 30' jest opisany na okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rom o kącie ostrym 30' jest opisany na okręgu.
na poczatek w kwestii pisowni romb a nie rąb
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a = 2 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 \cdot sin\alpha = 4^2 \cdot sin30^o = 16 \cdot \frac{1}{2}=8}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}a = 2 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 \cdot sin\alpha = 4^2 \cdot sin30^o = 16 \cdot \frac{1}{2}=8}\)