r okręgu opisanego na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 1 raz
r okręgu opisanego na trójkącie
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 18. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4. Oblicz r okręgu opisanego na tym trójkącie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
r okręgu opisanego na trójkącie
Z pola masz przeciwprostokątną.
Podana wysokość dzieli ją na odcinki (x) i (y).
\(\displaystyle{ 4^2=xy}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=9}\) dalej może zrobisz.
Podana wysokość dzieli ją na odcinki (x) i (y).
\(\displaystyle{ 4^2=xy}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=9}\) dalej może zrobisz.