Rozważmy trójkąt równoramienny o ramieniu długości 8cm i kącie \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) przy wierzchołku leżącym naprzeciwko podstawy. Niech \(\displaystyle{ P( \alpha )}\) oznacza pole tego trójkąta.
a) funkcja \(\displaystyle{ P( \alpha )}\)osiąga wartość największą dla \(\displaystyle{ \alpha =0,25 \pi}\)
b) \(\displaystyle{ P( \frac{1}{20} \pi )>P( \frac{1}{10} \pi )}\)
c) pole tego trójkąta nie może być większe niż \(\displaystyle{ 32cm ^{2}}\)
trójkąt równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
trójkąt równoramienny
Trzeba skorzystać przy wyznaczaniu pola ze wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab \sin \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) to boki trójkąta, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między nimi.
Mysle, że ta podpowiedź powinna wystarczyc do rozwiązania.
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab \sin \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) to boki trójkąta, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między nimi.
Mysle, że ta podpowiedź powinna wystarczyc do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
trójkąt równoramienny
Czyli pole będzie wynosić \(\displaystyle{ 32sin2 \alpha}\), ale nadal nie wiem co dalej...
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
trójkąt równoramienny
bliznieta07129 pisze:Czyli pole będzie wynosić \(\displaystyle{ 32sin2 \alpha}\), ale nadal nie wiem co dalej...
a) \(\displaystyle{ sin2 \alpha}\) ma wartość największą dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)}\)
b) wystarczy porównac sinusy, który większy
c) Tak. Patrz podpukt a)