Najmniejsza suma odleglosci punktu w czworokacie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Najmniejsza suma odleglosci punktu w czworokacie

Post autor: aga.gmail »

Dany jest czworokąt wypukły ABCD. Wyznacz punkt M taki, Że suma jego
odległości od wierzchołków czworokąta jest najmniejsza.Odpowiedź uzasadnij.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Najmniejsza suma odleglosci punktu w czworokacie

Post autor: xiikzodz »

Ten punkt to punkt przecięcia przekątnych, co łatwo wynika z nierówności trójkąta: jeśli \(\displaystyle{ S}\) jest dowolnym punktem to \(\displaystyle{ |SA|+|SC|\ge |AC|}\) oraz \(\displaystyle{ |SB|+|SD|\ge |BD|}\), czyli \(\displaystyle{ |SA|+|SB|+|SC|+|SD|\ge|AC|+|BD|}\) a to ostatnie wyrażenie to suma długości przekątnych czworokąta.
ODPOWIEDZ