1. Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 24cm, a suma kwadratów dlugości wszystkich jego boków jest równa \(\displaystyle{ 2dcm^{2}}\). Oblicz długości boków oraz tego trójkąta.
2.Dłuższa podstawa trapezu ma długość 12cm, a pozostałe trzy boki mają taką samą długość. Przedłużenia ramion trapezu przecinaja się pod katem 120 stopni. Oblicz obwód tego trapezu.
Pole trójkąta, obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trójkąta, obwód trapezu
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=24\\a^2+b^2+c^2=200\\a^2+b^2=c^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=24\\a^2+b^2+c^2=200\\a^2+b^2=c^2\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, o 18:29 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trójkąta, obwód trapezu
2.
Trapez jest równoramienny, a kąt ostry ma \(\displaystyle{ 30^o}\)
\(\displaystyle{ b}\) - ramię i podstawa górna
\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{ \frac{12-b}{2} }{b}}\)
Trapez jest równoramienny, a kąt ostry ma \(\displaystyle{ 30^o}\)
\(\displaystyle{ b}\) - ramię i podstawa górna
\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{ \frac{12-b}{2} }{b}}\)