Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: Damieux »

Dłuższa podstawa trapezu ma długość \(\displaystyle{ \left| AB\right|=10}\), a jego przekątne AC i BD dzielą się w stosunku \(\displaystyle{ 2:1}\). Ramiona trapezu o długości odpowiednio \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 7}\) przedłużono aż do ich przecięcia w punkcie E. Oblicz obwód trókąta ABE.\
Na razie to się w ogóle zastanawiam, czy przekątne mają się do siebie tak jak \(\displaystyle{ 2:1}\), czy może punkt ich przecięcia dzieli każdą z nich na \(\displaystyle{ 2:1}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: piasek101 »

Punkt je dzieli.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: Damieux »

nie wiem dalej jak to rozgryźć
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: Errichto »

Oznaczmy punkt przecięcia przekątnych jako S.
Należy zauważyć, że ABS i DCS są podobne - znając stosunek podziału przekątnych wyznaczamy dł. CD.
Dalej już standard.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: Damieux »

oznaczyłem jako \(\displaystyle{ x+2x}\) długość jednej przekątnej i analogicznie \(\displaystyle{ y+2y}\) długość drugiej przekątnej, następnie stworzyłem układ równań, wykorzystując twierdzenie kosinusów:\(\displaystyle{ 36=x ^{2}+4y ^{2}-2x2ycos \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ 49=y ^{2}+4x ^{2}-2y2xcos \alpha}\) i otrzymuję: \(\displaystyle{ 13+3y ^{3}=3x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, o 18:41 przez Damieux, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ \frac{|CS|}{|SA|}=\frac{|CD|}{|AB|} \\ \frac{1}{2}= \frac{|CD|}{10}}\)
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie Talesa i jego związek z podobieństwem

Post autor: Damieux »

dzięki, że też na to nie wpadłem
ODPOWIEDZ