Trójkąt i okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Trójkąt i okrąg

Post autor: Damieux »

Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) taki, że \(\displaystyle{ \left| AB\right|=5}\), \(\displaystyle{ \left| AC\right|=4}\), \(\displaystyle{ \left| BC\right|=6}\). Z punktu należącego do boku \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) wykreślono okrąg styczny do boków \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\) i \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\) trójkąta. Wyznacz odległość środka okęgu od wierzchołków \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Oblicz długość promienia okręgu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąt i okrąg

Post autor: piasek101 »

128918.htm

245257.htm
ODPOWIEDZ