Dany jest równoległobok ABCD. Okręgi o średnicach AB i BC przecinają się w punktach B i E.
Wykaż, że punkty A,E i C leżą na jednej prostej.
PROSZE O DKOLDANE ROZWIAZANIE TEGO ZADANIA
Dany jest równoległobok
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Dany jest równoległobok
\(\displaystyle{ \left| \sphericalangle AEB\right|=90}\)
\(\displaystyle{ \left| \sphericalangle BEC\right|=90}\)
Chyba jest to oczywiste? Kąt wpisany oparty na połowie okręgu.
Razem dają kąt półpełny <-> mamy współliniowość c.n.d.
\(\displaystyle{ \left| \sphericalangle BEC\right|=90}\)
Chyba jest to oczywiste? Kąt wpisany oparty na połowie okręgu.
Razem dają kąt półpełny <-> mamy współliniowość c.n.d.