Wys. w trójkącie prostokątnym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Wys. w trójkącie prostokątnym

Post autor: R33 »

Na rysunku poniżej trójkąt ABC jest prostokątny, a odcinek CD jest wysokością poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną. Oblicz dł. odcinka x.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Wys. w trójkącie prostokątnym

Post autor: alfgordon »

skorzystaj z tego, że wysokośść z kąta prostego to średnia geometryczna długośći odcinków na jakie dzieli ta wysokość przeciwprostokątną, czyli:
a) \(\displaystyle{ x= \sqrt{2 \cdot 8}}\)
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Wys. w trójkącie prostokątnym

Post autor: aniu_ta »

\(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{8}{x}}\)

\(\displaystyle{ \frac{x}{16}= \frac{4}{x}}\)

\(\displaystyle{ \frac{10}{4}= \frac{4}{x}}\)
ODPOWIEDZ