Oblicz długość okręgu o środku \(\displaystyle{ O}\), uwzględniając dane przedstawione na rys.
W ogóle nie wiem jak to ruszyć.
Oblicz długość okręgu
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Oblicz długość okręgu
Narysowanie kątów środkowych powinno rozwiać wątpliwości
a) Jaki trójkąt powstanie?
b) Jaką część całego okręgu stanowi łuk o długości 2?
c) Dorysuj odcinki OA i OB; zaznacz miary kątów
a) Jaki trójkąt powstanie?
b) Jaką część całego okręgu stanowi łuk o długości 2?
c) Dorysuj odcinki OA i OB; zaznacz miary kątów
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 17:37 przez aniu_ta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Oblicz długość okręgu
a) Narysuj sobie okrąg wpisany (edit: środkowy, "literówek" się czepiacie ;p) oparty na tym samy łuku, otrzymasz trójkąt równoboczny -> masz promień.
b) Narysuj sobie okrąg wpisany (edit: środkowy) oparty na tym samy łuku, podana długość wycinka to obwód koła razy \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{360}}\).
c) Zaznacz promień OA, zauważ, że jest prostopadły do tej dolnej prostej -> możesz wyliczyć \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle OAB\right|}\). Zaznacz punkt C w połowie AB. Trójkąt ACO jest prostokątny, z kątami 30, 60, 90 - ma charakterystyczne proporcje (nie wiem, która klasa - f. trygonometryczne?), a znamy dł. odcinka AC (połowa podanej długości).
Wyjaśnić coś dokładniej?
@aniu_ta - Mam wrażenie, że w b) nie mamy wyróżnionego żadnego odcinka o długości 2 ;P
b) Narysuj sobie okrąg wpisany (edit: środkowy) oparty na tym samy łuku, podana długość wycinka to obwód koła razy \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{360}}\).
c) Zaznacz promień OA, zauważ, że jest prostopadły do tej dolnej prostej -> możesz wyliczyć \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle OAB\right|}\). Zaznacz punkt C w połowie AB. Trójkąt ACO jest prostokątny, z kątami 30, 60, 90 - ma charakterystyczne proporcje (nie wiem, która klasa - f. trygonometryczne?), a znamy dł. odcinka AC (połowa podanej długości).
Wyjaśnić coś dokładniej?
@aniu_ta - Mam wrażenie, że w b) nie mamy wyróżnionego żadnego odcinka o długości 2 ;P
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 21:11 przez Errichto, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Oblicz długość okręgu
podpunkt c) należy inaczej rozwiązać.
rysujemy odcinki OA i OB wyliczamy kąty (twierdzenie o kącie dopisanym 2 razy mniejszym od kąta AOB)
następnie wyliczamy r z twierdzenia sinusów
rysujemy odcinki OA i OB wyliczamy kąty (twierdzenie o kącie dopisanym 2 razy mniejszym od kąta AOB)
następnie wyliczamy r z twierdzenia sinusów