udowodnić zależność w czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
walkabout92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2010, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 1 raz

udowodnić zależność w czworokącie

Post autor: walkabout92 »

wykaż że dla czworokąta ABCD gdzie kąt DCB = DAB = \(\displaystyle{ 90^{.}}\) prawdziwa jest zaleźność:
\(\displaystyle{ |AC|=|BD|sin\beta}\) gdzie kąt CBA = \(\displaystyle{ \beta}\)

niemam pomysłów juz na to zadanie..

// EDIT:
mogę przyrównać tw. sinusów w dwóch róznych trójkątach?
wydaje mi sie że nie, ale wtedy wychodzi i innego pomysłu nie mam.
\(\displaystyle{ \frac{|CA|}{sin \beta } = \frac{|BD|}{sin90}}\) ?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 16:22 przez walkabout92, łącznie zmieniany 2 razy.
Aerosmith

udowodnić zależność w czworokącie

Post autor: Aerosmith »

1) Udowodnij, że ma wszystkie kąty proste.
2) Udowodnij, że przekątne są równej długości. (Najlepiej z Pitagorasa.)
Mi się tylko tyle nasuwa na myśl.
ODPOWIEDZ