pole trójkąta w kwadracie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sejman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztu
Podziękował: 22 razy

pole trójkąta w kwadracie

Post autor: sejman »

W kwadracie \(\displaystyle{ ABCD}\) o boku długości \(\displaystyle{ 12 m}\), bok \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) podzielono na trzy równe części \(\displaystyle{ \left| AE\right| , \left| EF\right| i \left| FB\right|}\). Następnie poprowadzono odcinki \(\displaystyle{ \left| EC\right| i \left| FD\right|}\), które przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ O}\). Jakie jest pole powierzchni trójkąta \(\displaystyle{ OCD}\)?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole trójkąta w kwadracie

Post autor: anna_ »

Trójkąty \(\displaystyle{ OCD}\) i \(\displaystyle{ EFO}\) są podobne w skali \(\displaystyle{ 3:1}\) są też równoramienne.
Policz z Piragorasa EC, potem OC i wysokość trójkąta OCD
ODPOWIEDZ