trójkąty wpisane w sześciokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sztu
- Podziękował: 22 razy
trójkąty wpisane w sześciokąt
W sześciokąt foremny o boku długości \(\displaystyle{ a}\) wpisano dwa trójkąty równoboczne. Wierzchołkami pierwszego trójkąta są trzy wierzchołki sześciokąta, a wierzchołkami drugiego są środki trzech boków sześciokąta. Stosunek wysokości tych trójkątów wynosi? Prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sztu
- Podziękował: 22 razy
trójkąty wpisane w sześciokąt
mam jedną wysokość ( tego co wierzchołki wpisanego są wierzchołkami sześciokąta) \(\displaystyle{ h_{1} = \frac{3a}{2}}\) Nie moge poradzic sobie z tym drugim
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
trójkąty wpisane w sześciokąt
Dorysuj sobie (na zewnątrz sześciokąta) trójkąt równoboczny o boku "a", tak aby jeden bok tego trójkąta "leżał" na boku sześciokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sztu
- Podziękował: 22 razy
trójkąty wpisane w sześciokąt
ok, dzieki, czy powinno wyjsc \(\displaystyle{ \frac{ h_{1} }{ h_{2} } = \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)