Przekątna równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Przekątna równoległoboku

Post autor: rafaluk »

Równoległobok: w jaki sposób, mając do dyspozycji długości boków i jednej przekątnej, obliczyć długość drugiej przekątnej?

Pytam ogólnie, bo w kilku zadaniach mam ten problem. Przykładowe liczby z zadania:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=6 \\ b=8 \\ d_1 =12 \\ d_2 = ? \end{cases}}\)

//edit:

Jeśli w zadaniach nie ma dane, o którą przekątną chodzi, to są dwa przypadki?

//edit:

Próbowałem poprowadzać wysokości, potem bździć się ze wzorem Herona, ale to jakaś lipa wychodzi...
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Przekątna równoległoboku

Post autor: TheBill »

Twierdzenie cosinusów.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątna równoległoboku

Post autor: anna_ »

AU
AU
10322233cda2fb9bm.png (9.35 KiB) Przejrzano 76 razy
[/url]

Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABD policz \(\displaystyle{ cos\alpha}\).
Przy twoich danych wyjdzie kąt rozwarty więc \(\displaystyle{ d_1}\) jest dłuższą przekątną.
Licz kolejno:
1. \(\displaystyle{ cos\beta}\)
2. \(\displaystyle{ |EA|=|FB|}\)
3. \(\displaystyle{ |AE|}\)
4. \(\displaystyle{ |DE|=|FC|}\)
5. \(\displaystyle{ |AC|}\) (z Pitagorasa dla trójkąta ACF)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Przekątna równoległoboku

Post autor: TheBill »

Jak mamy \(\displaystyle{ cos \beta}\), to tw. cosinusów dla \(\displaystyle{ \Delta ABC}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątna równoległoboku

Post autor: anna_ »

No fakt, będzie dużo krócej
ODPOWIEDZ