Obwód kola K jest o 40% mniejszy od obwodu kola K1. Pole koła K jest mniejsze od pola koła K1 o...
A 16% B 36% C 40% D 64%
Pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole koła
\(\displaystyle{ k=\frac{Ob_{K}}{Ob_{K_1}}=\frac{Ob_{K_1}-0,40Ob_{K_1}}{Ob_{K_1}}=\frac{0,60Ob_{K_1}}{Ob_{K_1}}=0,6}\)
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{P_{K}}{P_{K_1}}=0,36 \Rightarrow P_k=0,36P_{K_1}}\)
Czyli pole koła \(\displaystyle{ K}\) jest o 64% mniejsze od pola koła \(\displaystyle{ K_1}\)
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{P_{K}}{P_{K_1}}=0,36 \Rightarrow P_k=0,36P_{K_1}}\)
Czyli pole koła \(\displaystyle{ K}\) jest o 64% mniejsze od pola koła \(\displaystyle{ K_1}\)