Witam. Mam problem z zadaniem Proszę o pomoc
W kwadrat ABCD o boku 4 wpisano kwadrat abcd. wierzchołki abcd dzielą boki kwadratu ABCD w stosunku 1:3. Oblicz pole kwadratu abcd
Kwadrat wpisany w Kwadrat
Kwadrat wpisany w Kwadrat
jestem slaby z matmy więc może mógłbyś to przedstawić jakoś skoro tak to wymyśliłeś?
Kwadrat wpisany w Kwadrat
OK, wskazówki:
\(\displaystyle{ 1 + 3 = 4\\4 : 4 = 1\\1 \cdot 1 = 1\\1 \cdot 3 = 3}\)
\(\displaystyle{ 1 + 3 = 4\\4 : 4 = 1\\1 \cdot 1 = 1\\1 \cdot 3 = 3}\)
Kwadrat wpisany w Kwadrat
Są to zależności, które mogą Ci pomóc zrozumieć zadanie. Można ich wypisać jeszcze kilka, ale wystarczy, że się zastanowisz i porównasz pierwszą wskazówkę z danymi w zadaniu.
Bo z czym właściwie masz problem? Z rysunkiem, z opisaniem rysunku, z zauważeniem trójkątów prostokątnych czy z zastosowaniem twierdzenia?
Bo z czym właściwie masz problem? Z rysunkiem, z opisaniem rysunku, z zauważeniem trójkątów prostokątnych czy z zastosowaniem twierdzenia?