Trapez równoramienny o obwodzie równym 20 cm jest opisany na okręgu.
Wiedząc, że przekątna trapezu ma długość \(\displaystyle{ \sqrt41cm}\) oblicz pole tego trapezu.
Proszę o dokładne rozpisanie tego zadania.
trapez opisany na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
trapez opisany na okręgu
a-ramie trapezu
b-krótsza podstawa
c-dłuższa podstawa
2a+b+c=20
korzystam z warunku wpisywalnosci okregu w trapez : 2a=b+c
2a+2a=20
4a=20
a=5
b+c=10
P=1/2(b+c)*h=1/2*10 *h= 5 h , wiec teraz potrzebna tylko wysokosc
jednak najpierw oblicze dlugosci podstaw tego trapezu i moge to zrobic z tw. cosinusów ii z tw.pitagorasa wysokosc
[ Dodano: 24 Grudzień 2006, 19:57 ]
aa ii co do tego tw. cosinusów to jak sobie narysujesz to zauwazysz trójkat prostokatny ii beda katy alfa oraz beta ii jeden bedzie mial alfa a drugi 90- alfa
ukladam do tego uklad rownan ktory bedzie wygladal w sposob nastepujacy
\(\displaystyle{ h^2}\)=\(\displaystyle{ x^2}\)+41-2*x*\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)* \(\displaystyle{ cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ x^2}\)=\(\displaystyle{ h^2}\)+41-2*\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)* \(\displaystyle{ cos (90- alfa)}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha}\)= x/\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)
ii jak to rozwiazesz to otrzymasz x ii wedlug oznaczen c oraz b , x=5+b oraz wysokosc ii juz łatwo
b-krótsza podstawa
c-dłuższa podstawa
2a+b+c=20
korzystam z warunku wpisywalnosci okregu w trapez : 2a=b+c
2a+2a=20
4a=20
a=5
b+c=10
P=1/2(b+c)*h=1/2*10 *h= 5 h , wiec teraz potrzebna tylko wysokosc
jednak najpierw oblicze dlugosci podstaw tego trapezu i moge to zrobic z tw. cosinusów ii z tw.pitagorasa wysokosc
[ Dodano: 24 Grudzień 2006, 19:57 ]
aa ii co do tego tw. cosinusów to jak sobie narysujesz to zauwazysz trójkat prostokatny ii beda katy alfa oraz beta ii jeden bedzie mial alfa a drugi 90- alfa
ukladam do tego uklad rownan ktory bedzie wygladal w sposob nastepujacy
\(\displaystyle{ h^2}\)=\(\displaystyle{ x^2}\)+41-2*x*\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)* \(\displaystyle{ cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ x^2}\)=\(\displaystyle{ h^2}\)+41-2*\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)* \(\displaystyle{ cos (90- alfa)}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha}\)= x/\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)
ii jak to rozwiazesz to otrzymasz x ii wedlug oznaczen c oraz b , x=5+b oraz wysokosc ii juz łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy