Polecenie:
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni.
... 2.bmp.html
To co mi się udało policzyć (nie wiem czy dobrze)
Wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ h \ = \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h \ = \frac{12 \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h \ = \ 6 \sqrt{3}}\)
Promień okęgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ \ r \ = \frac{1}{3}\ h \}\)
\(\displaystyle{ \ r \ = \frac{1}{3} \ * \ 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \ r \ = \frac{6 \ sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \ r \ = \ 2 \sqrt{3}}\)
Teraz aby obliczyć promień okęgo dużego nalezy wysokość pomnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
tylko gdy to zrobię to coś mi nie wychodzi.
Wynik to:
P = 36 pi
Powinno tyle wyjść ponieważ tyle pisze w odpowiedziach w książce.
Z góry dzięki.
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, o 19:37 przez Emc2, łącznie zmieniany 1 raz.
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni
\(\displaystyle{ R= \frac{2}{3} h= \frac{2}{3} \cdot 6 \sqrt{3} =4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \pi R ^{2} -\pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \pi R ^{2} -\pi r ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, o 19:41 przez aniu_ta, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni
Wcześniej dodałem by zobaczyć czy dobrze używam latexa bo wczesniej pisało "błąd w formule"
mój problem zaczyna się dobpiero tutaj. Ponieważ wychodzą mi złe liczby chociaż ze robie prawdopodobnie dobrze, zgodnie ze wzorami.
mój problem zaczyna się dobpiero tutaj. Ponieważ wychodzą mi złe liczby chociaż ze robie prawdopodobnie dobrze, zgodnie ze wzorami.
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni
Tak właśnie robię promień małego okręgu mi wyszedł \(\displaystyle{ \ 2 \sqrt{3}}\)
Dużego \(\displaystyle{ \ 4 \sqrt{3}}\)
Gdy odejmuje promień dużego od małego otrzymuje wynik:
P= \(\displaystyle{ \ ( \ 4 \sqrt{3} \ ) \ ^{2} \pi \ - \ ( \ 4 \sqrt{3} \ ) \ ^{2} \pi}\)
P = \(\displaystyle{ \ 16 \sqrt{3} \pi \ - \ 4 \sqrt{3}}\)
P= \(\displaystyle{ \ 12 \sqrt{3} \pi}\)
A powinno wyjść \(\displaystyle{ \ P \ = \ 32 \pi}\)
Dużego \(\displaystyle{ \ 4 \sqrt{3}}\)
Gdy odejmuje promień dużego od małego otrzymuje wynik:
P= \(\displaystyle{ \ ( \ 4 \sqrt{3} \ ) \ ^{2} \pi \ - \ ( \ 4 \sqrt{3} \ ) \ ^{2} \pi}\)
P = \(\displaystyle{ \ 16 \sqrt{3} \pi \ - \ 4 \sqrt{3}}\)
P= \(\displaystyle{ \ 12 \sqrt{3} \pi}\)
A powinno wyjść \(\displaystyle{ \ P \ = \ 32 \pi}\)
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Oblicz pole zacieniowanych pierścieni
Źle podnosisz do kwadratu:
\(\displaystyle{ (4 \sqrt{3}) ^{2} =4 ^{2} \cdot (\sqrt{3}) ^{2} =16 \cdot 3=48}\)
\(\displaystyle{ (2 \sqrt{3}) ^{2} =2 ^{2} \cdot (\sqrt{3}) ^{2} =4 \cdot 3=12}\)
\(\displaystyle{ (4 \sqrt{3}) ^{2} =4 ^{2} \cdot (\sqrt{3}) ^{2} =16 \cdot 3=48}\)
\(\displaystyle{ (2 \sqrt{3}) ^{2} =2 ^{2} \cdot (\sqrt{3}) ^{2} =4 \cdot 3=12}\)