wykazanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
wykazanie nierówności
W pieciokącie \(\displaystyle{ A B C D E}\) , \(\displaystyle{ \sphericalangle A= \sphericalangle B= \sphericalangle C= \sphericalangle D=120^o.}\) Pokaż że \(\displaystyle{ 4AC \cdot BD \ge 3AE \cdot ED}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
wykazanie nierówności
jeżeli w pięciokącie każdy z pięciu boków jest równy \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\) to znaczy że pięciokąt jest foremny czyli każdy z boków jest równy \(\displaystyle{ AB=BC=CD=DE=EA=X}\) a więc wyrażenie uprościmy i zapiszemy \(\displaystyle{ 4x \cdot x \ge 3x \cdot x}\)
\(\displaystyle{ 4x ^{2} \ge 3x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4x ^{2} \ge 3x ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
wykazanie nierówności
popatrz na tresc zadania, a chocby tak było to i tak nieprawda z tymi 120spartakussowlany pisze:jeżeli w pięciokącie każdy z pięciu boków jest równy \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\) to znaczy że pięciokąt jest foremny czyli każdy z boków jest równy \(\displaystyle{ AB=BC=CD=DE=EA=X}\) a więc wyrażenie uprościmy i zapiszemy \(\displaystyle{ 4x \cdot x \ge 3x \cdot x}\)
\(\displaystyle{ 4x ^{2} \ge 3x ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
wykazanie nierówności
a kurde sory bo \(\displaystyle{ 5 \cdot 120 ^{0}=600 ^{0}}\) a pięciokąt foremny ma \(\displaystyle{ 540 ^{0}}\) dzisiaj po 20 podeślę rozwiązanie
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
wykazanie nierówności
Niech \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ F}\). Niech \(\displaystyle{ G, H}\) będą rzutami punktów \(\displaystyle{ A,D}\) na proste \(\displaystyle{ DF, AF}\).
Z prostego rachunku na kątach wychodzi \(\displaystyle{ \angle DFA = 60^\circ}\) oraz to, że \(\displaystyle{ FDEA}\) jest równoległobokiem. Mamy więc \(\displaystyle{ AE = FD, ED=AF, AG = AF \sin 60^\circ = \frac {\sqrt 3} 2 AF, DH = DF \sin 60 ^\circ = \frac {\sqrt 3} 2 DF}\)
Ponadto \(\displaystyle{ AE \ge AG, DB \ge DH}\). Przeto
\(\displaystyle{ AC \cdot BD \ge AG \cdot DH = \frac 3 4 AF \cdot DF = \frac 3 4 AE \cdot ED}\)
Z prostego rachunku na kątach wychodzi \(\displaystyle{ \angle DFA = 60^\circ}\) oraz to, że \(\displaystyle{ FDEA}\) jest równoległobokiem. Mamy więc \(\displaystyle{ AE = FD, ED=AF, AG = AF \sin 60^\circ = \frac {\sqrt 3} 2 AF, DH = DF \sin 60 ^\circ = \frac {\sqrt 3} 2 DF}\)
Ponadto \(\displaystyle{ AE \ge AG, DB \ge DH}\). Przeto
\(\displaystyle{ AC \cdot BD \ge AG \cdot DH = \frac 3 4 AF \cdot DF = \frac 3 4 AE \cdot ED}\)