Wykaż że jeśli środkowe

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że jeśli środkowe

Post autor: myther »

Wykaż, że jeżeli k,l,m są długościami środkowych trójkąta o bokach długości a,b,c to \(\displaystyle{ \frac{k ^{2} +l^{2}+m^{2}}{a^{2}+b^{2}+c^{2}}= \frac{3}{4}}\)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Wykaż że jeśli środkowe

Post autor: Justka »

skorzystaj ze wzoru na długość środkowej
\(\displaystyle{ d=\frac{1}{2}\sqrt{2a^2+2b^2-c^2}}\) (środkowa padająca na bok c) etc.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że jeśli środkowe

Post autor: myther »

Skąd się wziął ten wzór? Ja mam to zadanie w dziale twierdzenie sinusów i cosinusów, to z tego się wyprowadza?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wykaż że jeśli środkowe

Post autor: Psiaczek »

myther pisze:Skąd się wziął ten wzór? Ja mam to zadanie w dziale twierdzenie sinusów i cosinusów, to z tego się wyprowadza?
Da sie z tw.cosinusów to wydusić.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że jeśli środkowe

Post autor: myther »

Powyliczałem te wszystkie środkowe, co dalej z nimi robię? Dodaje wszystko i do kwadratu czy jakiś ludzki sposób?
ODPOWIEDZ