Oblicz pole zacieniowanych figur.
Oblicz pole zacieniowanych figur.
Polecenie:
Oblicz pole zacieniowanych figur. Narysowane trójkąty są równoboczne.
... a.bmp.html
Generalnie trzeba policzyć pole zacieniowanych figur (na rysunku na czerwono).
Musze policzyć pole trójkąta więc musze mieć prostopadłą (prosiłbym o wytłumaczenie jak ją policzyć) i promień (także bym prosił o dokładniejsze wytłumaczenie jak policzyć ten promień.
Z matematyki nie jestem orłem więc prosiłbym o wytłumaczenie "co z czego" się bierze.
Z góry dzięki.
Oblicz pole zacieniowanych figur. Narysowane trójkąty są równoboczne.
... a.bmp.html
Generalnie trzeba policzyć pole zacieniowanych figur (na rysunku na czerwono).
Musze policzyć pole trójkąta więc musze mieć prostopadłą (prosiłbym o wytłumaczenie jak ją policzyć) i promień (także bym prosił o dokładniejsze wytłumaczenie jak policzyć ten promień.
Z matematyki nie jestem orłem więc prosiłbym o wytłumaczenie "co z czego" się bierze.
Z góry dzięki.
Oblicz pole zacieniowanych figur.
Kod: Zaznacz cały
http://hostuje.net/file.php?id=b53d63a2
WYsłalem prze hostuje net ponieważ na twojej stronie nie odnajdowało mi rysunku.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz pole zacieniowanych figur.
Ok
licz kolejno
1. pole trójkąta równobocznego
2. wysokość tego trójkąta
3. promień okręgu opisanego na tym trójkącie \(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h}\)
4. pole koła
5. od pola kola odejmujesz pole trójkąta
licz kolejno
1. pole trójkąta równobocznego
2. wysokość tego trójkąta
3. promień okręgu opisanego na tym trójkącie \(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h}\)
4. pole koła
5. od pola kola odejmujesz pole trójkąta
Oblicz pole zacieniowanych figur.
No właśnie w tym rzecz ze nie umiem policzyć wysokości. a zeby policzyć pole trójkąta potrzebuje wysokośći. Więc prosze w tym o pomoc. (jakieś wzory pomoc w podstawianiu itp... bo naprawde kiedyś sie mało uczyłem i teraz mam zaległości z matematyki ale próbuje nadrobić)
Oblicz pole zacieniowanych figur.
Pisze "błąd w formule" więc napisze słownie wysokość= a pierwiastów z 3 przez 2 a na pole prezez 4
Oblicz pole zacieniowanych figur.
Pewnie już to powinienem wiedzieć ale jak się mnoży liczbe naturalną przez pierwiastek.
Mianowicie chodzi mi o 4*\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) =....czy to bedzię 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
Mianowicie chodzi mi o 4*\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) =....czy to bedzię 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
Oblicz pole zacieniowanych figur.
mam juz wysokość która jest równa 2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Skoro R=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)h to mam pomnozyć \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
Skoro R=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)h to mam pomnozyć \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
Oblicz pole zacieniowanych figur.
czy działanie ma wyglądać następująco
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) * 2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) | * \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
R=2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
?
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) * 2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) | * \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
R=2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
?