pole figury
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
pole figury
trzy koła o promieniu 1 są parami zewnętrznie styczne. mam policzyć pole figury zawartej między tymi kołami.??
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
pole figury
Pole trójkąta równobocznego o wierzchołkach w środkach kół, to:
\(\displaystyle{ \frac{2^2 \sqrt{3}}{4}}\)
Pole jednego wycinka koła (jak zrobisz rysunek to się zorientujesz o co chodzi ):
\(\displaystyle{ \frac{60}{360}\pi 1^2}\)
Szukane pole to:
\(\displaystyle{ S = \frac{2^2 \sqrt{3}}{4} - 3 \frac{1}{6}\pi = \sqrt{3}-\frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^2 \sqrt{3}}{4}}\)
Pole jednego wycinka koła (jak zrobisz rysunek to się zorientujesz o co chodzi ):
\(\displaystyle{ \frac{60}{360}\pi 1^2}\)
Szukane pole to:
\(\displaystyle{ S = \frac{2^2 \sqrt{3}}{4} - 3 \frac{1}{6}\pi = \sqrt{3}-\frac{\pi}{2}}\)
- Sybila_Vane
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Pomógł: 4 razy
pole figury
no to nie ma sprawy
narysuj te trzy koła i po połączeniu ma trójkąt równoboczny o boku a= 2r = 2
i wtedy korzystasz z wzoru na pole trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ P= a^2*sqrt{3}/ 4\(\displaystyle{ => P= 4*3/4 = 3 i już
}\)}\)
narysuj te trzy koła i po połączeniu ma trójkąt równoboczny o boku a= 2r = 2
i wtedy korzystasz z wzoru na pole trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ P= a^2*sqrt{3}/ 4\(\displaystyle{ => P= 4*3/4 = 3 i już
}\)}\)