zad. do sprawdzenia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
damciosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2009, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

zad. do sprawdzenia

Post autor: damciosz »

Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym 60 stopni, długość podstawy 8cm i wysokość \(\displaystyle{ 6 \sqrt{} 3}\) Oblicz długość i obwód przekątnych

obliczyłem tak ;
bok a
\(\displaystyle{ 6 \sqrt{} 3}\) =\(\displaystyle{ a \sqrt{} 3 / : \sqrt{} 3}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
przekątna AC
\(\displaystyle{ AC ^{2} =2 ^{2} +(6 \sqrt{} 3) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ AC ^{2} =4+36 \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ AC ^{2} =112}\)
\(\displaystyle{ AC=4 \sqrt{} 7}\)
przekątna DB
\(\displaystyle{ DB ^{2} =6 \sqrt{} 3+8 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ DB ^{2} =36 \cdot 3+64}\)
\(\displaystyle{ DB ^{2} =172}\)
\(\displaystyle{ DB=2 \sqrt{} 43}\)
\(\displaystyle{ Obw=2+8+6 \sqrt{} 3+12}\)
\(\displaystyle{ Obw=22+6 \sqrt{} 3}\)


zadanie dobrze policzone czy coś źle ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zad. do sprawdzenia

Post autor: anna_ »

Wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

zad. do sprawdzenia

Post autor: Sherlock »

Obliczenia OK ale przyczepię się do jednego:
damciosz pisze:długość podstawy 8cm
której podstawy? Ty przyjąłeś, że to dolna...

PS ten trapez prostokątny nie mógł być bardziej... prostokątny?
Awatar użytkownika
damciosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2009, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

zad. do sprawdzenia

Post autor: damciosz »

to świetnie ;p
nom przyjąłem że dolna ;] heh
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zad. do sprawdzenia

Post autor: anna_ »

Myślałam, że był do tego rysunek.
W takim razie muszisz jeszcze rozważyć przypadek, gdy podstawa górna jest równa 8
Awatar użytkownika
damciosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2009, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

zad. do sprawdzenia

Post autor: damciosz »

aha no ok. thx
ODPOWIEDZ