Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o śre.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Emc2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 6 mar 2011, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o śre.

Post autor: Emc2 »

Polecenie:
Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o średnicy:5
Oto co udało mi się zrobić powinno być dobrze bo tak robiliśmy w szkole.
Niby wszystko ładnie pięknie ale nie chce mi coś wyjść powinno wyjść gdy zapisywałem wynik pisało po wysłaniu tematu "błąd w formule. skoryguj!" a wydaje mi się ze wszystko robie dobrze ale jestem zmuszony napisać wynik słownie. Mianowicie 15\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) przez 2 ( w ułamku)
(tak pisze w odpowiedziach w książce ale nie chce mi wyjść nie wiem co robię źle i w którym momencie.

A więc

2r = 5 | : 2
r = 2,5
r = \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)h
2,5 = \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)h | \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
3,75 = h
i co dalej nauczycielka podyktowała nam "wzór" (to samo co przy wyniku się tu stało) a\(\displaystyle{ \sqrt{3}\) przez 2 (w ułamku) i jeżeli z tym wzorem postąpimy wnastępujący sposób powinien na wyjśc wynik przy innych przykładach wychodziło. Mianowicie:
3,75 = (wzór) | x 2
7,5 = a\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) | : \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
W tym momencie powinien wyjść wynik podany powyżej ale mi nie wychodzi.
Jeżeli komuś uda się odnaleść błąd prosił bym o "wytłumaczenie" tego błędu.


Z góry dzięki.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o śre.

Post autor: ElEski »

7,5=sqrt{3} * a..
Mnożysz stronami przez sqrt{3}, a nie dzielisz, bo obwód to 3a, a nie a.
Powiedz lepiej tej swojej nauczycielce, żeby wam dowodziła wszystkie głupie "wzory".
Nie ma sensu uczyć się ich na pamięć- kiedyś zapomnisz ;P
Awatar użytkownika
Emc2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 6 mar 2011, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o śre.

Post autor: Emc2 »

Dzięki.


PS. A co z tym gadaniem do nauczycielki, to lepiej nie, bo jest strasznie wredna.
ODPOWIEDZ