jednokładność okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
jednokładność okręgów
Wyznacz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x-16) ^{2} + y ^{2} = 4}\) jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-6) ^{2} + (y-4) ^{2} = 16}\), a skala tej jednokładności jest liczbą ujemną.
jednokładność okręgów
\(\displaystyle{ r_1 = 2 \ i \ r_2=4}\).
\(\displaystyle{ S=(16,0) \ i \ S_2=(6,4)}\).
Skala tej jednokładności musi byc rowna \(\displaystyle{ k=-2}\) i jej srodek \(\displaystyle{ O=(x,y)}\)
Teraz odpowiednia rownosc
\(\displaystyle{ \vec{OS_2}=k \ \vec{OS}}\)
\(\displaystyle{ S=(16,0) \ i \ S_2=(6,4)}\).
Skala tej jednokładności musi byc rowna \(\displaystyle{ k=-2}\) i jej srodek \(\displaystyle{ O=(x,y)}\)
Teraz odpowiednia rownosc
\(\displaystyle{ \vec{OS_2}=k \ \vec{OS}}\)