jednokładność okręgów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

jednokładność okręgów

Post autor: bliznieta07129 »

Wyznacz równanie okręgu, który jest obrazem okręgu \(\displaystyle{ (x + 4) ^{2} + (y-7) ^{2} = 27}\) w jednokładności o środku S(-1,4) i skali \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)

Obliczyłam środek obrazu (-2,5), ale nie wiem jak obliczyć jego promień.
ostryo

jednokładność okręgów

Post autor: ostryo »

promien okregu jest rowny \(\displaystyle{ r= \sqrt{27} = 3\sqrt{3}}\)
to promien obrazu tego okregu jest rowny \(\displaystyle{ \frac{1}{3}r}\)
ODPOWIEDZ