Wykaż że trójkąt jest równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że trójkąt jest równoramienny

Post autor: myther »

Wykaż, że jeżeli w trójkącie stosunek długości jednego z boków do cosinusa kąta przeciwległego jest równy stosunkowi długości innego boku do cosinusa kąta jemu przeciwległego to trójkąt jest równoramienny.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wykaż że trójkąt jest równoramienny

Post autor: Psiaczek »

myther pisze:Wykaż, że jeżeli w trójkącie stosunek długości jednego z boków do cosinusa kąta przeciwległego jest równy stosunkowi długości innego boku do cosinusa kąta jemu przeciwległego to trójkąt jest równoramienny.
Jakiś problem z tym zadankiem? Rozumiem że zakładamy \(\displaystyle{ \frac{a}{\cos \alpha }= \frac{b}{\cos \beta }}\) a za darmo mamy z tw.sinusów \(\displaystyle{ \frac{a}{\sin \alpha }= \frac{b}{\sin \beta }}\),
stąd po przekształceniach \(\displaystyle{ \cos \alpha \sin \beta -\cos \beta sin \alpha=0}\), i biorąc pod uwagę \(\displaystyle{ - \pi < \alpha -\beta < \pi}\) musi z tego dalej być \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\)
ODPOWIEDZ