okrąg wpisany w trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: Harahido »

Witam,
Zwracam się o pomoc przy rozwiązaniu zadania.

Polecenie:
w okrąg \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}=20}\)wpisany jest trójkąt równoramienny prostokątny. Wierzchołek kąta prostego tego trójkąta ma współrzędne (2,4). Wyznacz współrzędne jego pozostałych wierzchołków.

Wiem, że przeciwprostokątna będzie średnicą, ale nie mam pomysłu jak wyznaczyć te inne wierzchołki.
Proszę o wskazówki:)

EDYTA :
Narysowałem to sobie i wyznaczyłem. \(\displaystyle{ \left| AS\right|=2 \sqrt{5},}\) przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ 2 \sqrt{10}}\) tylko jak wyznaczyć te punkty ?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: Sherlock »

1. Znajdź wzór prostej przechodzącej przez punkt (2,4) i środek okręgu.
2. Znajdź wzór prostej prostopadłej do prostej z punktu 1 i przechodzącej przez środek okręgu.
3. Znajdź punkty przecięcia okręgu i prostej z punktu 2 (układ równań).
ODPOWIEDZ