Okręgi - styczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Okręgi - styczne

Post autor: Best of Both Worlds »

Proszę o pomoc w zadaniu:

Do dwóch okręgów stycznych zewnętrznie poprowadzono wspólne styczne. Przecinają się one pod kątem 60 stopni. Wtedy stosunek obwodów tych okręgów wynosi:
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Okręgi - styczne

Post autor: Sherlock »

Zauważ podobne trójkąty prostokątne 30-60-90 stopni. Wylicz z sinusa 30' niewiadomą x (żółty trójkąt). Również z sinusa 30' uzyskasz promień dużego okręgu wyrażony za pomocą promienia małego okręgu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}= \frac{R}{R+r+x}}\)
Awatar użytkownika
Best of Both Worlds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 22 mar 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 13 razy

Okręgi - styczne

Post autor: Best of Both Worlds »

Właśnie tak podobnie zrobiłem - wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) to dobra odpowiedź?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okręgi - styczne

Post autor: anna_ »

lub:
\(\displaystyle{ sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{R-r}{R+r}}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Okręgi - styczne

Post autor: Sherlock »

Best of Both Worlds pisze:Właśnie tak podobnie zrobiłem - wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) to dobra odpowiedź?
zapisz swoje obliczenia, winno wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) (mały do dużego)
ODPOWIEDZ