pole i wysokość rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
pole i wysokość rombu
Witam,
muszę rozwiązać to zadanie. Próbowałem kilkakrotnie ale zupełnie nie mam pomysłu jak to zrobić.
Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
muszę rozwiązać to zadanie. Próbowałem kilkakrotnie ale zupełnie nie mam pomysłu jak to zrobić.
Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pole i wysokość rombu
\(\displaystyle{ a=4}\) - bok
\(\displaystyle{ e,f}\) - przekątne
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4h= \frac{ef}{2} \\ e+f=10\\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2}f )^2=4^2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ e,f}\) - przekątne
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4h= \frac{ef}{2} \\ e+f=10\\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2}f )^2=4^2\end{cases}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole i wysokość rombu
Zauważ, że przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą na połowy:
Z układu wylicz x i y, czyli połówki przekątnych.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2y=10 \\ x^2+y^2=4^2 \end{cases}}\)
Znając przekątne policz pole rombu, znając pole rombu wylicz jego wysokość.
Z układu wylicz x i y, czyli połówki przekątnych.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+2y=10 \\ x^2+y^2=4^2 \end{cases}}\)
Znając przekątne policz pole rombu, znając pole rombu wylicz jego wysokość.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
pole i wysokość rombu
mógłbym prosić o rozwiązanie tego układu, bo wychodzą mi nie takie przekątne co trzeba co w konsekwencji daje błędny wynik końcowy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole i wysokość rombu
Wyznacz z pierwszego równania np. x i podstaw do drugiego. Otrzymasz równanie kwadratowe.
Podaj swoje obliczenia, sprawdzimy...
Podaj swoje obliczenia, sprawdzimy...
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
pole i wysokość rombu
z pierwszego równania \(\displaystyle{ 2x+2y=10}\) wyznaczyłem \(\displaystyle{ x}\), dzieląc \(\displaystyle{ 2x+2y=10}\) przez \(\displaystyle{ 2}\) więc otrzymałem postać
\(\displaystyle{ x+y =5}\) czyli \(\displaystyle{ x=5-y}\) i podstawiłem do 2 równania i dalej już mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ x+y =5}\) czyli \(\displaystyle{ x=5-y}\) i podstawiłem do 2 równania i dalej już mi nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2011, o 19:01 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole i wysokość rombu
Dalej masz:
\(\displaystyle{ (5-y)^2+y^2=16}\)
podnieś do kwadratu nawias, otrzymasz równanie kwadratowe - policz deltę itd.
\(\displaystyle{ (5-y)^2+y^2=16}\)
podnieś do kwadratu nawias, otrzymasz równanie kwadratowe - policz deltę itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
pole i wysokość rombu
do takiego równania sam doszedłem ale jak dalej liczę to już mam problem
-- 12 mar 2011, o 19:56 --
po wymożeniu mam taka postać \(\displaystyle{ 2y^2 - 10y+9 = 0}\)
-- 12 mar 2011, o 19:56 --
po wymożeniu mam taka postać \(\displaystyle{ 2y^2 - 10y+9 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2011, o 19:01 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
pole i wysokość rombu
wyliczyłem deltę \(\displaystyle{ b^2 - 4ac = 100- 72 =28}\)
a \(\displaystyle{ x_1 = \frac{10- \sqrt{28} }{4}}\)
a \(\displaystyle{ x_1 = \frac{10- \sqrt{28} }{4}}\)
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2011, o 19:02 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole i wysokość rombu
Rozwiązania winny wyjść:
\(\displaystyle{ x= \frac{5+ \sqrt{7}}{2} \\ y= \frac{5- \sqrt{7}}{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ x= \frac{5- \sqrt{7} }{2} \\ y= \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5+ \sqrt{7}}{2} \\ y= \frac{5- \sqrt{7}}{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ x= \frac{5- \sqrt{7} }{2} \\ y= \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 11:36 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole i wysokość rombu
Masz już prawie wszystko wyliczone
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-(-10)+2 \sqrt{7} }{4} = \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ y_1=5-\frac{5+ \sqrt{7}}{2}= \frac{5- \sqrt{7}}{2}}\)
Dla:
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-(-10)-2 \sqrt{7} }{4} = \frac{5- \sqrt{7}}{2} \\ y_2=5- \frac{5- \sqrt{7}}{2}= \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
Tak czy inaczej długości przekątnych są następujące: \(\displaystyle{ 5-\sqrt{7}}\) oraz \(\displaystyle{ 5+\sqrt{7}}\).
Policz pole ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{e \cdot f}{2}}\) gdzie e i f to długości przekątnych
Potem policz wysokość ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=ah}\) (P już masz, a też znasz)
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-(-10)+2 \sqrt{7} }{4} = \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ y_1=5-\frac{5+ \sqrt{7}}{2}= \frac{5- \sqrt{7}}{2}}\)
Dla:
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-(-10)-2 \sqrt{7} }{4} = \frac{5- \sqrt{7}}{2} \\ y_2=5- \frac{5- \sqrt{7}}{2}= \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
Tak czy inaczej długości przekątnych są następujące: \(\displaystyle{ 5-\sqrt{7}}\) oraz \(\displaystyle{ 5+\sqrt{7}}\).
Policz pole ze wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{e \cdot f}{2}}\) gdzie e i f to długości przekątnych
Potem policz wysokość ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=ah}\) (P już masz, a też znasz)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 11:04 przez Sherlock, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 1 raz
pole i wysokość rombu
obliczyłem pole rombu, wyszło mi 36cm kwadrat, a prawidłowa odpowiedź w książce w odpowiedziach to 9cm kwadrat, więc gdzieś jest błąd. Może w moich obliczeniach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pole i wysokość rombu
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-(-10)+2 \sqrt{7} }{4} = \frac{5+ \sqrt{7}}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_1=10-(5+ \sqrt{7})= \frac{5- \sqrt{7}}{2}}\)
długości przekątnych \(\displaystyle{ 5- \sqrt{7}}\) oraz \(\displaystyle{ 5+ \sqrt{7}}\).
\(\displaystyle{ y_1=10-(5+ \sqrt{7})= \frac{5- \sqrt{7}}{2}}\)
długości przekątnych \(\displaystyle{ 5- \sqrt{7}}\) oraz \(\displaystyle{ 5+ \sqrt{7}}\).