Nietypowy wzór na pole równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mat-fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Nietypowy wzór na pole równoległoboku

Post autor: mat-fiz »

Przekątna równoległoboku ma długość d i dzieli jego kąt ostry na kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Oblicz pole i obwód tego równoległoboku.

Nie mam pojęcia jak wyprowadzić wzór na pole i obwód tego równoległoboku. Rozumiem, ze ma być w nim zawarta tylko długość przekątnej i i tych dwóch kątów z funkcjami trygonometrycznymi. proszę zatem o jakieś eleganckie wyprowadzenie. Będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, o 14:35 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Nietypowy wzór na pole równoległoboku

Post autor: »

Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a}\) bok równoległoboku przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\), a przez \(\displaystyle{ b}\) przy kącie \(\displaystyle{ \beta}\). Z twierdzenia cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ b^2=a^2+d^2-2ad\cos \alpha\\
a^2=b^2+d^2-2bd\cos \beta}\)

skąd po dodaniu stronami dostaniemy pierwszą zależność między \(\displaystyle{ a,b}\).

Mamy też:
\(\displaystyle{ \frac 12 ad\sin \alpha=\frac 12 bd \sin \beta}\) (dlaczego?)
skąd dostajemy drugą zależność między \(\displaystyle{ a,b}\).

Wystarczy więc rozwiązać układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\).

Q.
Awatar użytkownika
mat-fiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Nietypowy wzór na pole równoległoboku

Post autor: mat-fiz »

Ostatecznie wzór na pole to:

\(\displaystyle{ P=\frac{d^2\sin (\alpha+ \beta ) }{(\cos \alpha + \sin \alpha \ctg \beta )(\cos \beta +\sin \beta ctg \alpha ) }}\)

Dobrze?
ODPOWIEDZ