Trapez prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Trapez prostokątny
W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i trójkąt równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6. Oblicz obwód tego trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nidzica
- Pomógł: 1 raz
Trapez prostokątny
Niech "a" będzie krótszą przekątna (równocześnie dłuższą podstawą) a "b" wysokością.
\(\displaystyle{ a^2+b^2=6^2}\)
\(\displaystyle{ b^2+\left( \frac{a}{2} \right)^2=a^2}\);\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) to krótsza podstawa.
\(\displaystyle{ Obw=b+ \frac{a}{2}+a+a}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=6^2}\)
\(\displaystyle{ b^2+\left( \frac{a}{2} \right)^2=a^2}\);\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) to krótsza podstawa.
\(\displaystyle{ Obw=b+ \frac{a}{2}+a+a}\)