Cięciwa AB większego okręgu ma długość \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}cm}\) i jest styczna do mniejszego okręgu. Oblicz pole utworzonego pierścienia kołowego.
Proszę o wyjaśnienie bo kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać
Pole pierścienia
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pole pierścienia
od pola dużego okręgu odejmij pole mniejszego okręgu i otrzymasz pole pierścienia.
zrób rysunek, zaznacz co napisałem, ułóż pitagorasa i wstaw do wzoru
zrób rysunek, zaznacz co napisałem, ułóż pitagorasa i wstaw do wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zwoleń
- Pomógł: 1 raz
Pole pierścienia
Dobrze,ale jak obliczyć długości promieni ?
Przeciwprostokątna będzie wynosiła \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}cm}\) tak ?
Przeciwprostokątna będzie wynosiła \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}cm}\) tak ?