Witam. Mam problem z zadaniem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Oto i ono :
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości równe \(\displaystyle{ \sqrt{121}}\) i \(\displaystyle{ 241\frac{1}{6} - 211 : 6}\). Oblicz pole trapezu wiedząć, że przekątna dzieli kąt przy dłuższej poidstawie na dwie części.
Obliczanie pola trapezu z tw. Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie pola trapezu z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ a=206}\) - dłuższa podstawa
\(\displaystyle{ b=11}\) - krótsza podstawa
Zrób rysunek i poszukaj kątów naprzemianległych. Okaże się, że trójkąt ACD jest rownoramienny, więc ramię jest równe krótszej podstawie czyli \(\displaystyle{ 11}\)
Wyskość policzysz z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ b=11}\) - krótsza podstawa
Zrób rysunek i poszukaj kątów naprzemianległych. Okaże się, że trójkąt ACD jest rownoramienny, więc ramię jest równe krótszej podstawie czyli \(\displaystyle{ 11}\)
Wyskość policzysz z Pitagorasa.