Pole trójkąta mając tangens

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kropka15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 mar 2011, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Proszowice

Pole trójkąta mając tangens

Post autor: kropka15 »

Oblicz pole trójkąta ABC mając dane \(\displaystyle{ |AB|=20 cm, |BC|=12 cm, tg|kąta CBA|= \frac{1}{3}}\)

Proszę o wskazówke dotyczącą tego jak to zrobić, najbardziej mi zależy jak "rozgryźć tego tangensa" bo próbuje sobie go zamienić na iloraz sinusa i cosinusa ale nie wiem co dalej, jak z tego uzyskac tylko sinus.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2011, o 17:08 przez kropka15, łącznie zmieniany 1 raz.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Pole trójkąta mając tangens

Post autor: TheBill »

Raczej Ci chodziło o iloraz sinusa i cosinusa Do szczęścia brakuje Ci jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ