Równoległobok - dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Fajken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 17 sty 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 62 razy

Równoległobok - dowód

Post autor: Fajken »

Hej

Nie potrafię poradzić sobie z tym zadaniem:

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku, na którego przekątnej AC obrano punkt O nie będący środkiem równoległoboku i poprowadzono przezeń dwie proste równoległe do boków równoległoboku. Udowodnij, że wśród powstałych wielokątów są dwa równoległoboki o równych polach.

Mógłby ktoś pomóc
Z góry bardzo dziękuję.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równoległobok - dowód

Post autor: anna_ »

AU
AU
5acdd6adceee712am.png (11.29 KiB) Przejrzano 71 razy
[/url]

Z podobieństwa równoległoboków o polach \(\displaystyle{ P_1}\) i \(\displaystyle{ P_3}\)

\(\displaystyle{ \frac{a-x}{x} = \frac{h_2}{h_1} \Rightarrow h_2= \frac{(a-x)h_1}{x}}\)

\(\displaystyle{ P_2=(a-x)h_1}\)

\(\displaystyle{ P_4=xh_2=x\frac{(a-x)h_1}{x}=(a-x)h_1=P_2}\)
ODPOWIEDZ