Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczec
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
Witam
Mam zadanko do konsultacji.
Na trapezie opisano okrąg, którego średnica jest jedną z podstaw trapezu. Przekątna trapezu ma długość 12, a długość okręgu wynosi 13 \(\displaystyle{ \pi}\) . Oblicz pole trapezu.
Więc moje obliczenia były takie:
Skoro średnica to 2\(\displaystyle{ /pi}\) r to samo r=6,5
Przekątna jest prostopadła do boku stąd pitagoras i obliczyłem długość dwóch boków - 5.
Teraz obliczenie wysokości. Podstawa, przekątna i jeden z boków tworzą trójkąt. (a*b)/c=h
H wyszło \(\displaystyle{ \frac{60}{13}.}\)
Od dłuższej podstawy odejmuje 2 kawałki z lewej i prawej ( aby otrzymać drugą podstawę ). Z tego wyszlo mi, że druga podstawa jest równa 12 \(\displaystyle{ \frac{3}{13}}\)
a - pierwsza podstawa 13
b - druga podstawa 12 \(\displaystyle{ \frac{3}{13}}\)
h - wysokość \(\displaystyle{ \frac{60}{13}}\)
Pole trapezu ze wzoru wyszlo, że pole wynosi \(\displaystyle{ \approx 700}\)
Mógłby ktoś sprawdzić moje rozumowanie ?
Pozdrawiam
Mam zadanko do konsultacji.
Na trapezie opisano okrąg, którego średnica jest jedną z podstaw trapezu. Przekątna trapezu ma długość 12, a długość okręgu wynosi 13 \(\displaystyle{ \pi}\) . Oblicz pole trapezu.
Więc moje obliczenia były takie:
Skoro średnica to 2\(\displaystyle{ /pi}\) r to samo r=6,5
Przekątna jest prostopadła do boku stąd pitagoras i obliczyłem długość dwóch boków - 5.
Teraz obliczenie wysokości. Podstawa, przekątna i jeden z boków tworzą trójkąt. (a*b)/c=h
H wyszło \(\displaystyle{ \frac{60}{13}.}\)
Od dłuższej podstawy odejmuje 2 kawałki z lewej i prawej ( aby otrzymać drugą podstawę ). Z tego wyszlo mi, że druga podstawa jest równa 12 \(\displaystyle{ \frac{3}{13}}\)
a - pierwsza podstawa 13
b - druga podstawa 12 \(\displaystyle{ \frac{3}{13}}\)
h - wysokość \(\displaystyle{ \frac{60}{13}}\)
Pole trapezu ze wzoru wyszlo, że pole wynosi \(\displaystyle{ \approx 700}\)
Mógłby ktoś sprawdzić moje rozumowanie ?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
to jest zadanko z matury próbnej poziom rozszerzony Operon 2011, prawda? pisałem to w tym roku.. odpowiedź to \(\displaystyle{ 51 \frac{21}{169}}\), czyli trochę za dużo Ci wyszło, pomyślę nad podpowiedzią, tymczasem zauważ że trapez ten musi być równoramienny..
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczec
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
Powiedz mi czy wysokość i bok wyszedł ci tak samo ?
Tak to z tej matury.
Tak to z tej matury.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
pierwsza podstawa i wysokość są oczywiście ok, problem z krótszą podstawą, jest źle - powinna być \(\displaystyle{ b= \frac{119}{13}}\), chyba robisz tylko błąd rachunkowy, bo słusznie zauważyłeś że dłuższa podstawa to krótsza podstawa + 2 takie same kawałki z lewej i prawej, które żeby obliczyć wszystko masz..
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczec
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
Te 2 małe boki które musisz odjąć wyszły ci po \(\displaystyle{ \frac{25}{13}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
Dokładnie tak, teraz te dwa razem z krótszą podstawą dają dłuższą, prawda? Mam nadzieję, że wynik wyjdzie właśnie \(\displaystyle{ 51 \frac{21}{169}}\) lub jak ja wolę: \(\displaystyle{ \frac{8640}{169}}\)..
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczec
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
Nie ma to jak błędy przy mnożeniu ułamków;)
Wyszło Takie trudne nie było, tylko te rachunki
Dzięki
Pozdrawiam
Wyszło Takie trudne nie było, tylko te rachunki
Dzięki
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Oblicz pole trapezu - matura rozszerzona.
No dokładnie, zazwyczaj na maturze wychodzi ładniej. Pamiętam, że przez to jak skończyliśmy pisać to była dyskusja, bo nikt nie wiedział czy mu dobrze wyszło..
Pozdrawiam
Pozdrawiam