Udowodnij związek różnicy długości boków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Adamcio121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2010, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Udowodnij związek różnicy długości boków

Post autor: Adamcio121 »

Mając dane, że \(\displaystyle{ |AD|^{2} - |BD|^{2} = |AC|^{2} - |BC|^{2}}\)
i, że \(\displaystyle{ |AC|-|AB|=|AB|-|BC|=r}\) udowodnij, że \(\displaystyle{ |AD|-|BD|=4r}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 22:20 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Udowodnij związek różnicy długości boków

Post autor: anna_ »

A teraz podaj całą treść zadania.
ODPOWIEDZ