Prostokątny karton o obwodzie 112 cm rozcięto na dwa identyczne prostokąty o obwodzie 86 cm każdy. Oblicz długości boków kartonu przed rozcięciem.
Bardzo ważne potrzebne na jutro.
obwód kartonu
obwód kartonu
Ostatnio zmieniony 3 mar 2011, o 23:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
obwód kartonu
a, b- boki kartonu
Prostokąt rozcięto tak, że podzielono na połowy jeden z boków
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=112 \\ a+2b=86 \end{cases} \\ \begin{cases} a=26 \\ b=30 \end{cases}}\)
Prostokąt rozcięto tak, że podzielono na połowy jeden z boków
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=112 \\ a+2b=86 \end{cases} \\ \begin{cases} a=26 \\ b=30 \end{cases}}\)