Równoległobok ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Carolla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 mar 2011, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Równoległobok ABCD

Post autor: Carolla »

Pole równoległoboku ABCD równe jest 16 cm <kwadratowych> . Punkty K i L są środkami boków tego równoległoboku. Jakie pole ma czworokąt ALCK ?
Do tego zadania jest rysunek ale niestety nie mam jak go tu wstawic ani nigdzie indziej wiec trzeba narysowac sobie samemu , prosze o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równoległobok ABCD

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ P_{ABL}+P_{KCD}= \frac{1}{2} P_{ABCD}=8}\)

\(\displaystyle{ P_{ALCK}=P_{ABCD}-(P_{ABL}+P_{KCD})=16-8=8}\)
ODPOWIEDZ