sieczna okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

sieczna okręgu

Post autor: bliznieta07129 »

Promień okręgu ma długość r. Z punktu M leżącego na zewnątrz poprowadzono sieczną MB przechodzącą przez środek okręgu i styczną MA, przy czym |MB|=2|MA|. Wyznaczyć odległość punktu M od środku okręgu.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

sieczna okręgu

Post autor: mateuszek89 »

wystarczy, że to sobie narysujesz. oznaczysz \(\displaystyle{ |MB|=x}\) i skorzystasz z tw. Pitagorasa pamiętając o tym, że promień wynosi \(\displaystyle{ r}\). powinno wyjść jeśli się nie pomyliłem \(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}r}\) stąd odległość od środka okręgu \(\displaystyle{ \frac{5}{3}r}\).
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

sieczna okręgu

Post autor: bliznieta07129 »

Narysowałam, ale gdzie jest taki trójkąt abym mogła skorzystać z tw. Pitagorasa?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

sieczna okręgu

Post autor: mateuszek89 »

styczna \(\displaystyle{ MA}\). Punkt styczności połącz ze środkiem okręgu. Czyli \(\displaystyle{ \sphericalangle MAS=90^o}\), gdzie \(\displaystyle{ S}\)-środek okręgu. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ