Potrzebuję pomocy z pewnym zadaniem:
Udowodnić, że jeżeli w czworokącie wypukłym AMBN przekątne są prostopadłe to:
\(\displaystyle{ \left| AM \right| ^{2} + \left| BN \right|^{2} = \left|AN \right|^{2} + \left| BM\right|^{2}}\)
Czworokąt wypukły.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Czworokąt wypukły.
Ładnie wychodzi na zespolonych. Niech \(\displaystyle{ A(a) \wedge M(m) \wedge B(b) \wedge N(n)}\)
Zapiszmy naszą równość
\(\displaystyle{ (a-m)(\overline{a-m})+(b-n)(\overline{b-n}) = (a-n)(\overline{a-n})+(b-m)(\overline{b-m})}\)
\(\displaystyle{ a\overline{a} - a\overline{m}-m\overline{a}+m\overline{m}+b\overline{b}-b\overline{n}-n\overline{b}+n\overline{n} = a\overline{a}-a\overline{n}-n\overline{a}+n\overline{n}+b\overline{b}-b\overline{m}-m\overline{b}+m\overline{m}}\)
\(\displaystyle{ a\overline{m}+m\overline{a}+b\overline{n}+n\overline{b} = a\overline{n}+n\overline{a}+b\overline{m}+m\overline{b}}\)
\(\displaystyle{ a(\overline{m}-\overline{n})-b(\overline{m}-\overline{n})+m(\overline{a}-\overline{b})-n(\overline{a}-\overline{b}) = 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(\overline{m}-\overline{n})+(\overline{a}-\overline{b})(m-n) = 0}\)
A to jest równoważne temu, że \(\displaystyle{ AB}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ MN}\)
Pozdrawiam.
Zapiszmy naszą równość
\(\displaystyle{ (a-m)(\overline{a-m})+(b-n)(\overline{b-n}) = (a-n)(\overline{a-n})+(b-m)(\overline{b-m})}\)
\(\displaystyle{ a\overline{a} - a\overline{m}-m\overline{a}+m\overline{m}+b\overline{b}-b\overline{n}-n\overline{b}+n\overline{n} = a\overline{a}-a\overline{n}-n\overline{a}+n\overline{n}+b\overline{b}-b\overline{m}-m\overline{b}+m\overline{m}}\)
\(\displaystyle{ a\overline{m}+m\overline{a}+b\overline{n}+n\overline{b} = a\overline{n}+n\overline{a}+b\overline{m}+m\overline{b}}\)
\(\displaystyle{ a(\overline{m}-\overline{n})-b(\overline{m}-\overline{n})+m(\overline{a}-\overline{b})-n(\overline{a}-\overline{b}) = 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(\overline{m}-\overline{n})+(\overline{a}-\overline{b})(m-n) = 0}\)
A to jest równoważne temu, że \(\displaystyle{ AB}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ MN}\)
Pozdrawiam.