1. Wyznacz kąty czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc, że przedłuzeniem boków AB i CD przecinają się pod kątem miary \(\displaystyle{ 20^{\circ}}\) zaś \(\displaystyle{ |\sphericalangle B| : |\sphericalangle D| = 2:3}\)
2. Podstawa trapezu ma długość 10 cm, a odcinek łączący śrdoki ramion 8 cm. Weidząc, że w dany trapez można wpisać okrąg, a jedno z ramion jest trzy razy dłuższe od drugiego, oblicz długości pozostałych boków trapezu.
3. W trójkąt prostokątny ABC (|\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC| = 90^{\circ}}\)) wpisano okrąg o środku O. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma 6,5 cm długości, a stosunek przyprostokątnych jest równy 5 : 12. Oblicz długości boków trójkąta i promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
4. Dane są dwa okręgi \(\displaystyle{ \circ}\)(A. r1) i \(\displaystyle{ \circ}\)(R, r2) takie, że r1=k + 1, r2 = 3k +1, |AB| = k + 2. Dla jakich naturalnych wartości k dane okręgi są styczne wewnętrznie?
Proszę ładnie o pomoc.
Temat wyjątkowo poprawiłam/ariadna
Wielokąty wpisane i opisane na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Wielokąty wpisane i opisane na okręgu
1.
Jezeli dobrze rozumię zadanie to:
\(\displaystyle{ \alpha + \beta + 20 = 180 \,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\, \frac{\alpha }{\beta} = \frac{2}{3}}\)
2.
coś mi tu nie pasuje, sprawdź treść.
3.
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jet równy połowie przeciwprostokątnej.
proporcja + pitagoras.
Jezeli dobrze rozumię zadanie to:
\(\displaystyle{ \alpha + \beta + 20 = 180 \,\,}\) i \(\displaystyle{ \,\, \frac{\alpha }{\beta} = \frac{2}{3}}\)
2.
coś mi tu nie pasuje, sprawdź treść.
3.
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jet równy połowie przeciwprostokątnej.
proporcja + pitagoras.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Wielokąty wpisane i opisane na okręgu
w zadaniu 2 jak najbardziej wszystko sie zgadza
a-dlugosc krotszej podstawy
b-jedno ramie
3b -drugie ramie
\(\displaystyle{ \frac{a+10}{2}}\)=8
a+10=16
a=6
nastepnie nalezy skorzystac z warunku wpisywalnosci
3b+b=6+10
4b=16
b=4
noo ii boki tego czworokata maja nastepujace dlugosci : 6, 10, 4, 12
[ Dodano: 17 Grudzień 2006, 22:51 ]
zad 3
a,b dlugosci przyprostokatnych
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\)=\(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\)
b=\(\displaystyle{ \frac{12}{5}}\)a
nastepnie z tw.pitagorasa nalezy obliczyc przeciwprostokatna ktora wynosi \(\displaystyle{ \frac{13}{5}}\)a
korzystam ze wzoru R=\(\displaystyle{ \frac{abc}{4S}}\)
6,5=\(\displaystyle{ \frac{a*13/5a*12/5a}{4*1/2*a*12/5a}}\)
z tego łatwo obliczysz a , majac a masz juz bokii i zeby wyliczyc promien okregu wpisanego podstawisz do wzro r=\(\displaystyle{ \frac{S}{p}}\)
p-połowa obwodu
S-pole trojkata
a-dlugosc krotszej podstawy
b-jedno ramie
3b -drugie ramie
\(\displaystyle{ \frac{a+10}{2}}\)=8
a+10=16
a=6
nastepnie nalezy skorzystac z warunku wpisywalnosci
3b+b=6+10
4b=16
b=4
noo ii boki tego czworokata maja nastepujace dlugosci : 6, 10, 4, 12
[ Dodano: 17 Grudzień 2006, 22:51 ]
zad 3
a,b dlugosci przyprostokatnych
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\)=\(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\)
b=\(\displaystyle{ \frac{12}{5}}\)a
nastepnie z tw.pitagorasa nalezy obliczyc przeciwprostokatna ktora wynosi \(\displaystyle{ \frac{13}{5}}\)a
korzystam ze wzoru R=\(\displaystyle{ \frac{abc}{4S}}\)
6,5=\(\displaystyle{ \frac{a*13/5a*12/5a}{4*1/2*a*12/5a}}\)
z tego łatwo obliczysz a , majac a masz juz bokii i zeby wyliczyc promien okregu wpisanego podstawisz do wzro r=\(\displaystyle{ \frac{S}{p}}\)
p-połowa obwodu
S-pole trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Wielokąty wpisane i opisane na okręgu
2. Podstawa trapezu ma długość 10 cm, a odcinek łączący śrdoki ramion 8 cm. Weidząc, że w dany trapez można wpisać okrąg, a jedno z ramion jest trzy razy dłuższe od drugiego, oblicz długości pozostałych boków trapezu.
noo ii boki tego czworokata maja nastepujace dlugosci : 6, 10, 4, 12
I teraz zrób z tego ten trapez.
noo ii boki tego czworokata maja nastepujace dlugosci : 6, 10, 4, 12
I teraz zrób z tego ten trapez.