twierdzenie talesa 1
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
Rożnica długości dwóch odcinków wynosi 15 cm, a ich stosunek 2\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Oblicz długość tych odcinków.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
Ramiona kąta MON przecieto prostymi rownoleglymi AA' i BB', jak na rysunku ponizej:
Oblicz:
a) |AB|, jesli |OA|=3,4 cm, |OA'|=4 i |OB|=9,8 cm
b) |OA|, jesli |OB|= 10,5 cm, |OA'|=3,8 i |A'B'|=9,5 cm
c) |OB'|, jesli |OA|=3,2 cm, |AB|=9,6 i |A'B'|= 8cm
d) |A'B'|, jesli |OA| =4,2 cm, |AB|=5,8 cm i |OB'|=15cm
Oblicz:
a) |AB|, jesli |OA|=3,4 cm, |OA'|=4 i |OB|=9,8 cm
b) |OA|, jesli |OB|= 10,5 cm, |OA'|=3,8 i |A'B'|=9,5 cm
c) |OB'|, jesli |OA|=3,2 cm, |AB|=9,6 i |A'B'|= 8cm
d) |A'B'|, jesli |OA| =4,2 cm, |AB|=5,8 cm i |OB'|=15cm
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
Drzewo rzuca cien dlugosci 12.5 cm, a w tym samym czasie plot o wysokosci 2 m rzuca cien dlugosci 2,5 m, jaka jest wysokosc drzewa?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
patyk dlugosci 120 cm ustawiony pionowo na ziemi rzuca cien dlugosci 150 cm, nat0omiast dlugosc cienia drzewa w tym czasie wynosi 9 m. Oblicz wysokosc tego drzewa.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
dany jest kwadrat ABCD. Znajdz obraz tego kwadratu w jednokladnosci \(\displaystyle{ J^{s}_{O}}\) jezeli:
a) O jest jednym z wierzcholkow kwadratu i s=-1
b) O jest srodkiem jednego z bokow kwadratu i s=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
c) O jest srodkiem symetri kwadratu i s=-2
a) O jest jednym z wierzcholkow kwadratu i s=-1
b) O jest srodkiem jednego z bokow kwadratu i s=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
c) O jest srodkiem symetri kwadratu i s=-2
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
Dane sa punkty; A(-3,3), B(0,-2) i C(1,-4). Oblicz wspolrzedne obrazow tych punktoww w jednokladnosci \(\displaystyle{ J^{s}_{O}}\) gdzie O(0,0) i
a) s=\(\displaystyle{ \frac{-2}{3}}\)
b) s=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
c) s=3
d) s=-2
a) s=\(\displaystyle{ \frac{-2}{3}}\)
b) s=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
c) s=3
d) s=-2
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
w trojkacie prostokatnym ABC przyprostokatne maja dlugosc |CA|=9 cm, |CB|=4,8 cm. Trojkat A'B'C' jest podobny do trojkata ABC i |A'B'| = 51 cm. Oblicz |AB|, |C'A' i |C'B'|
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
twierdzenie talesa 1
241420.htm
Ps. Zlituj się nad nami i zacznij coś robić - więcej już nie będę ,,śmiecił" , chociaż miałem chęć wrzucić ten link do wszystkich Twoich kilkunastu postów.
Ps. Zlituj się nad nami i zacznij coś robić - więcej już nie będę ,,śmiecił" , chociaż miałem chęć wrzucić ten link do wszystkich Twoich kilkunastu postów.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
w trojkacie ABC dane sa dlugosci bokow AB=7 BC=4 AC=6 cm. Trojkac A'B'C' jest podobny do trojkata ABC w skali k=2,1. Oblicz obwod trojkata A'B'C'.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
w trojkacie prostokatnym wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata prostego podzielila przeciwprostokatna na odcinki o dlugosci 9 i 16 cm. Oblicz dlugosc przyprostokatnych tego trojkata.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
prostokatna dzialka na planie sporzadzona w skali 1:1000 ma wymiary 15 cm na 20 cm. Ile hektarow ma w rzeczywistosci ta dzialka?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
dzialka ma ksztalt prostokata o wymiarach 50 m na 40 m, Ile cm kwadratowych powierzchni bedzie miala ta dzilka na planie sporzadzonym w skali 1:2000?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
twierdzenie talesa 1
powierzchnia jeziora ma 2,5 km kwadratowego, Ile cm kwadratowych zajmuje obszar tego jeziora na mapie sporzadzonej w skali 1:10000