Pole kola?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Pole kola?

Post autor: Pulpecik »

Ile razy pole kola opisanego na kwadracie jest wieksze od pola wpisanego w ten kwadrat?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Pole kola?

Post autor: Afish »

Przyjmij sobie za długość boku kwadratu jakieś \(\displaystyle{ a}\), następnie wyznacz pola odpowiednich kół i oblicz ich stosunek.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole kola?

Post autor: Lbubsazob »

Podpowiedź:
Promień koła opisanego na kwadracie - połowa przekątnej.
Promień koła wpisanego w kwadrat - połowa długości boku.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Pole kola?

Post autor: rtuszyns »

\(\displaystyle{ R=\frac{d}{2}=\frac{a\sqrt{2}}{2}\\
r=\frac{a}{2}}\)


\(\displaystyle{ \frac{P_2}{P_1}=\frac{\pi R^2}{\pi r^2}=\left(\frac{R}{r}\right)^2=\left(\frac{\frac{a\sqrt{2}}{2}}{\frac{a}{2}}\right)^2=2}\)
ODPOWIEDZ